PurePharma

måndag 4 juni 2012

Kunskap

Att sätta sig in i ett helt nytt tankesätt kan vara omvälvande och rätt jobbigt. Allt man varit så trygg i slutar helt plötsligt att gälla och istället ska man ta in massa ny fakta. Grunden i den mat man ätit tidigare blir helt plötsligt off limits, så det är ju inte helt konstigt att man ändå tar ett steg tillbaka och blir lite osäker.
När man dessutom också har läst om "farligheten" med att äta mättat fett och kött under hela sitt liv så är det ju bara normalt att ta sig en funderare.

Det vi dock ska ha klart för oss är att det vi "vet" idag, eller rättare sagt den vetenskap som hela tiden kommer som försvarar en fiberrik/kolhydratrik kost är att den bygger på en sak. Nämligen att vi redan utgått från vad som är boven i dramat. Tänk dig att du tittar på en deckare på TV och det första som händer är att din kompis berättar vem som är mördaren. Det du då kommer ägna hela filmen åt är att leta bevis och kolla vad den filuren har för sig under hela filmen. Du kommer inte direkt att kolla efter andra ledtrådar och leta andra misstänkta. Du vet ju redan vem boven är!
Om det sedan visar sig att din kompis har lurat dig och att han/hon inte alls visste vem mördaren var och att det rentav var en helt annan mördare. Då har du troligen väldigt svårt att förstå att det inte var "din" bov som var rätt bov. Du har ju sett alla tecken!

Bra forskning ska vara fri från förförståelse och därför ska en bra forskare ställa sig helt neutralt till sina resultat, men du kan ju tänka dig själv hur lätt det är. Att göra sig helt tom på kunskap när du redan "vet" väldigt mycket. Att du sedan också måste redovisa resultat för att få fortsatt ekonomiskt stöd och att du dessutom inte ens undersöker det som står utanför det vi "vet." Då blir det lite lurigt.
Om vi alltså bara undersöker "dietistkosten" så kommer vi ju bara att få stöd för olika varianter av densamma. Vi kommer ju aldrig komma fram till något nytt. För att komma fram till något nytt krävs det ju också att vi undersöker det nya, vilket kan vara svårt för då måste vi ju ändå börja tänka i de banorna.

Det som är glädjande är att det idag har börjat komma intressanta studier på paleo, LCHF och andra sätt att äta som inte är tallriksmodellen. Det beror ju på att folk börjar tänka om och därför också börjar undersöka det nya.
Det kommer dock att ta tid innan dinosaurier som livsmedelsverket och andra stora aktörer vågar vända skutan, men vi alla kan hjälpa dem att snabba på processen. Ju fler som byter till riktig mat och därefter visar hur bra de mår, desto snabbare kan vi få världen att förstå hur det egentligen fungerar.

Jag kan förstå om du känner dig orolig över att gå över till en kost som grundar sig på saker du tidigare blivit tillsagd att ta det lugnt med och undvika det du tidigare blivit tillsagd att frossa i. Det är inte konstigt. Det är snarare bra att du ställer dig kritisk till en sådan sak och verkligen undersöker hur det ligger till. Lova mig dock att vara öppen för att förändra om det visar sig att det nya faktiskt verkar vara bättre än det gamla.
Och hur logiskt är det inte egentligen? Om kött, grönsaker, frukt, nötter, ägg, sol, rörelse och sömn skulle vara farligt för dig så hade dina förfäder varit utdöda för länge sedan och du hade inte behövt fundera i de här banorna.

Var kritisk, men öppen för förändringar!

Move well and have fun!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar