PurePharma

fredag 23 mars 2012

Sola säkert

Nu när vårsolen på riktigt verkar ha hittat in över landet är det kanske dags att diskutera gällande råd även på denna front.

De råd vi alla har fått är att använda solkräm med hög solskyddsfaktor och att undvika solen när den står som högst (mitt på dagen). Vad är dessa råd då byggda på kan man ju undra. Jo, det är ju helt enkelt så att det kommer av tanken att uv-strålning är farligt och att vi därför bör undvika solen. Ok. Hade det varit så enkelt så hade det ju varit bra, men nu råkar det ju vara så att vi samtidigt får höra att vi behöver solen för vår D-vitaminproduktion. Nu blev det jobbigt! Vem ska vi lyssna på och hur ska vi göra? Ska vi tro på måndagens eller torsdagens löpsedel?

Äh, vi gör så här istället! Vi bryter ned allt till en mer begriplig nivå för att förstå vad som händer.

I kroppen har vi ett ämne som heter melanin. Melanin är vårt skydd mot solbränna och aktiveras när vi är ute i solen. Vi som är lite blekare av naturen har lite mindre av detta ämne och bränner oss därför lite lättare. Vid användande av solkräm blockerar vi delvis UV-strålningen, men jag tror inte att jag är ensam med att ha bränt mig trots att jag använt solkräm. Solkrämen är alltså inte något absolut skydd mot solbränna. Det solkrämen dock gör är att den är rätt bra på att hindra den del av strålningen som kallas UVB. Jättebra tänker du, det är ju den farliga strålningen, men riktigt så enkelt är det inte. UVB är nämligen den viktigaste delen vid bildandet av naturligt D-vitamin i kroppen. Solkrämen blockerar alltså den enda anledningen till du är ute i solen över huvud taget. Mindre bra! Om vi sedan också lägger in i ekvationen att de allra flesta solkrämen innehåller ämnet oxybenzone så blir det hela ännu tråkigare. Oxybenzone har nämligen i studier bland annat kopplats till hormonrubbningar, cellskador och påverkan på barnets födelsevikt om du är gravid och exponeras för ämnet.
Jaja, det här var ju tråkigt, men det är ju bättre än hudcancer tänker du. Tyvärr har vår teori om hur hudcancer uppstår varit något förenklad. Att undvika solen är liksom inte "the shit" inom förebyggande åtgärder. Nej, grejen är att undvika att bli bränd, men samtidigt är de jätteviktigt att exponeras för solljus. Det man faktiskt har sett hos personer med malignt melanom är att det är väldigt vanligt i den gruppen med D-vitaminbrist. Ser du nu hur det börjar hänga ihop? Att smörja in sig med solkräm blockerar D-vitaminproduktionen, medan du fortfarande kan bränna dig och få solskador. Det är väl vad vi kan kalla mindre bra.

Den stora hemligheten är ju faktiskt så som i nästan alla fall att sunt förnuft bör råda. Din kropp kan tränas upp till att klara av mer solsken. Detta genom gradvis exponering. På samma sätt som att du tränar dina muskler eller ditt hjärta kan huden bli starkare och bättre. Det är av den enkla anledningen du bränner dig lättare på försommaren än i slutet på sommaren.
Att inte bränna sig blir också lite enklare om du har gått över till en paleokost. Om du inte längre äter socker och omega6 som håller igång inflammatoriska processer i kroppen så kommer inte heller solsidan att ligga lika nära till hands längre. Att äta antiinflammatorisk kost (paleo) kommer ju göra dig mindre känslig för solinducerad inflammation också. Därmed inte sagt att du inte kan bränna dig. Det är ditt eget ansvar att känna när det räcker med sol. Innan du blir bränd!

Så! Ut och rör dig i solen. Se till att må bra och njut av den. Ta det bara lugnt i början och undvik att bränna dig så kommer det nog att bli bra. :)
(Detta inlägg är skrivet från en underbart solig balkong - se bild)

Move well and have fun!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar