PurePharma

tisdag 13 mars 2012

Rött kött


Igår publicerades en studie som uppmärksammats i nyheterna världen över, både igår och idag.
Studien går att hitta här och syftade till att undersöka effekten av mycket rött kött.
Rubrikerna idag har alltså spridits om att rött kött förkortar våra liv. Det är den slutsats man dragit i studien och därför också det som världens medier sprider vidare. Om man dock läser studien så finns det en del att kritisera.
För det första så räcker det att läsa konklusionen i studien där de faktiskt skriver rent ut att processat rött kött (typ korv och hamburgare) är det värsta. Hur mycket kött innehåller egentligen de flesta korvar? Inte mycket. Där kaaanske man också borde ha tänkt lite på vilka tillbehör man oftast har till just korv och hamburgare (vitt bröd och pommes frites, någon?)

Även om man har justerat för både aktivitetsnivå, BMI, rökning och alkoholintag i studien när man räknat fram sina resultat så finns det ju ändå vissa oklarheter enligt mig. För att generalisera lite så tror jag inte direkt att de som äter mycket rött kött i USA i övrigt äter bra. Man har inte justerat för intag av läsk vad jag kan se och inte heller som tidigare nämnts tillbehören till köttet. Det skulle kunna vara så att det är rätt lite grönsaker och rätt mycket spannmål, transfetter och annat smaskigt som lika gärna skulle kunna ge resultatet i studien.

Att de inte sett samma ökade dödlighet för de som äter fågel, nötter, fisk, grönsaker m.m. beror nog på samma sak. De som äter mycket av detta tenderar nog till att ha valt en "bättre livsstil" än de notoriska köttätarna.

Att forska på kost, hälsa och livsstil är jättesvårt. Det är så många olika faktorer som spelar in hela tiden och det är även mycket därför det hela tiden kommer nya larm om vad som är farligt för dagen.
Faktum är att allt är ett gift i för stora mängder. Att äta varierat och naturligt är det enda logiska jag kan tänka mig och där kommer ju paleo in som en naturlig del i det hela.
Att rött kött skulle vara farligt är lika sannolikt som att grönsaker skulle vara det i min värld.

Läs gärna studien själv om du känner dig insatt i konsten att läsa vetenskapliga artiklar. Det är alltid det bästa sättet att själv skapa sig en åsikt, istället för att bara acceptera tidningsrubriker och blogginlägg (som det här) som sanningar.

Move well and have fun!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar