PurePharma

torsdag 29 mars 2012

Nyttig mat

Våra kära kvällstidningar är experter på att pusha fram ett specifikt livsmedel som ska bota all världens sjukdom och ohälsa. Problemet är att livsmedlen växlar från vecka till vecka. Denna vecka har vi hunnit avhandla både popcorn och choklad som universalmedel.
Vad detta handlar om är att reportrarna läser en (ofta rätt undermålig) studie som dragit en konstig slutsats och sedan drar reportern ytterligare en konstig slutsats av den konstiga slutsatsen för att kunna sätta en braskande rubrik och därigenom sälja lösnummer. Mer än så ska jag inte gå in på just det, jag lovar. :)

Vad som dock verkar vara ett problem är att vi till mans verkar leta efter just vad som är nyttigt och inte. Bara vi gör en sådan uppdelning så tror vi sedan att vi är helt safe om vi håller oss på rätt sida "gränsen".

För att klargöra här så finns det ju en hel del födoämnen som räknas in i stenålderskosten och vissa som anses passa bättre utanför en hälsosam kost. Så långt allt väl. Dock verkar det finnas en hel del som tror att man kan äta hur mycket som helst bara för att någonting är nyttigt. Utifrån detta resonemang har man ju byggt bilden av att vi bör vräka i oss frukt och nötter dagligen för att klara oss från sjukdom.
Ja, frukt och nötter är bra för dig. Det är paleo. Men! För mycket frukt och nötter är långt ifrån bra. Nötter innehåller mycket omega6-fetter och frukt innehåller mycket fruktos (socker). En kost med för mycket av detta kommer alltså inte att vara bra för dig trots att det i grunden handlar om bra livsmedel.

Samma sak går självklart att översätta till andra födoämnen. Lösningen stavas självklart variation. En varierad kost är en bra kost och kommer att ge dig verktyg för att undvika att bara äta vissa saker. Experimentera och prova nya saker och ät inte (extremt) mycket av någonting bara för att det råkar anses nyttigt.

Move well and have fun!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar