PurePharma

onsdag 14 mars 2012

Konsten att definiera

Det paleocommunityn oftast får kritik för är att många har olika definitioner för vad som egentligen är paleo och inte. Vissa äter x medan andra förkastar x, andra äter y, medan någon tredje ratar y.
Man skulle väl kunna säga att det är de födoämnen som hamnar i min och Antons gråzon, som vi ibland nämner.
Att det är på detta viset beror nog till väldigt stor del på att vi inte helt och hållet kan veta hur kosthållningen på stenåldern såg ut. Vi vet på ett ungefär och det finns mycket fin forskning på hur det bör ha legat till. Dock ska man ju ha klart för sig att stenåldern ändå är en ganska lång tidsperiod. Det handlar inte om att klura ut hur kostvanorna såg ut under ett år eller ett årtionde. Det är ju lite lättare att ta reda på. Att det dessutom också handlar om hur olika ursprungsbefolkningar äter ger ju också en ökad risk för att det har varierat en del kostmässigt.

Detta menar vissa kritiker att det skulle slå hål på hela det evolutionära begreppet. Bara för att man inte klart kan definiera något så faller hela resonemanget, enligt dem.
I den antika filosofin (och säkert i modern filosofi också) hade man ett sätt att nå samförstånd som jag tycker känns väldigt klokt. Om man inte klarar av att definiera vad något är (som ju tycks vara fallet inom paleovärlden) så får man istället definiera vad något INTE är. På så sätt kan man ju ändå få en ganska klar bild av något, utan att för den sakens skull ha full vetskap om allt i området. Och vilket kunskapsområde finns det egentligen där vi vet ALLT, eller är helt säkra på något?

Vad är det då som INTE är paleo? Det är kanske frågan vi ska ställa oss, istället för vad som är paleo.
Det vi kan vara ganska säkra på är ju att allt som är fabriksproducerat och tillverkat går bort. Jag tror att vi kan vara överens om att det inte fanns maskiner som tillverkade mat på stenåldern. Vi behärskade inte heller jordbruket och hade därför inte heller spannmål, mig veterligen. Resonemanget kan fortsätta så här, men jag tror att du själv också kan tänka i de här banorna.

Om man ser till att hålla sig borta från fabriksproducerad mat och mjöl och socker m.m. och istället byter ut det mot grönsaker, kött, frukt, nötter, bär, ägg m.m. så tror jag att man klarar sig långt. Vill du bara börja med en enda förändring så kanske det räcker långt att avstå från läsk, eller fikabröd. Hur långt man vill gå i sin förändring måste vara upp till en själv, men en naturlig kosthållning bör ju rimligtvis vara en bättre kosthållning än en onaturlig. Det viktigaste tror jag i alla fall är att börja laga sin mat själv. Från grunden! Halvfabrikat is no good for you!

Att stöta och blöta produkter i gråzonen och om dessa är paleo eller inte är inte speciellt intressant i min värld. Se till att utesluta det som vi vet INTE är paleo. Det kommer du troligen långt på!

Move well and have fun!
/P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar