PurePharma

lördag 11 februari 2012

Lite efter

Ibland är vi på bloggen helt enkelt lite efter med vissa saker. Så känner jag nu när jag tänkte skriva ett par rader om svenskarnas svek mot livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning. Först tänkte jag gå igenom vad som krävs för att en produkt ska få använda denna symbol som kanske bidragit till mer ohälsa än hälsa. Följande lista har jag snott direkt från livsmedelverkets hemsida:


Livsmedel med nyckelhål ska uppfylla ett eller flera av följande villkor:
· mindre eller nyttigare fett
· mindre socker
· mindre salt
· mer kostfiber och fullkorn
jämfört med andra livsmedel av samma typ.

Så länge ett av dessa kriterier uppfylls är det alltså fritt fram att trycka på symbolen på sin produkt. Det roliga, eller egentligen mer tragiskt, är hur lätt det är att använda symbolen. Man behöver inte anmäla att man använder nyckelhålet till livsmedelsverket, utan man är som livsmedelsproducent själv ansvarig för att man uppfyller de luddiga kriterier som ställs som krav. Den sista meningen i listan av kriterier måste ju göra det ganska jäkla lätt att kunna använda symbolen. Ta ett exempel där något stort företag vill använda nyckelhålet på sitt nya sockerrika bröd. Det enda man behöver göra, om man tolkar listan ovan, är att hitta två liknande bröd som innehåller lite mer socker bara så är det klart! Enkelt och perfekt för att kunna lura ännu fler konsumenter till mer ohälsosamma levnadsvanor. Punkt ett i listan är väl ganska svår att definiera också. Är det livsmedelsproducenten själv som anser vad som är nyttigt fett respektive onyttigt, eller hur funkar det...? Jag vet då inte, förhoppningsvis har någon nisse på det livsmedelsverk som ska hjälpa oss att bli friska någon koll på detta. Ja, man kan ju alltid hoppas i alla fall...


Sen kan man ju fråga sig hur bra kontrollen är av alla livsmedel som spottas ut från alla stora fabriker och som sedan placeras på närmaste hylla på ICA(givetvis med det förbannade nyckelhålet)? Det enda jag vet är att jag tycker det är bra att vi svenskar börjar ifrågasätta de kostråd som svenska staten tutar i oss via livsmedelsverket. Nyckelhålsmärkningen har vi haft sedan 1989. Antingen är det dags att skrota det, eller så bör det faktiskt sättas på mat som klassas som hälsosam! 
En rolig parentes är att ordet "nyckelhålsmärkning" inte finns med i ordlistan här på blogger. Lite kul!

Move well and have fun!
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar