PurePharma

torsdag 2 februari 2012

Debatt

Det pågår ju just nu en rätt stor kostdebatt i vårt avlånga land. Framför allt handlar det ju om LCHF vs Livsmedelsverkets rekommendationer. Paleo/Stenålderskost lyfts sällan upp i debatten, även om många nog räknar det till LCHF. För mig är inte LCHF och paleo samma sak. Det är definitivt besläktat, men vissa skillnader finns ju definitivt. Om jag dock skulle ta ställning i nuvarande debatt så känner jag ju helt klart att LCHF-sidan har lite skarpare argument än motståndarsidan.

Läste just DN:s artikel där Andreas Eenfeldt och Mai-Lis Hellenius argumenterar för varsin sida. Andreas lyfter sakligt fram hur LCHF går ut på att äta naturlig mat och att inte vara rädd för fett oavsett om det råkar komma från ett djur. Han lyfter också upp att det bygger mycket på logik, vad man bör äta respektive inte äta för att må bra.
Replikerna från andra sidan måste jag ju däremot avfärda som rena tankevurporna. Hur kan man framhålla onaturlig mat framför naturlig mat? Hur kan man grunda sin kunskap på halvtaskiga enkätstudier? Andreas hade liksom bollen upplagd för smash och hade inga större problem att sticka hål på motståndarens bubbla.

Personligen tycker jag att det är fantastiskt att det börjar bli lite debatt. Endast genom argumentation, logik och skärskådande av gammal kunskap kan vi faktiskt ta till oss av ny kunskap. Sverige är på god väg att leda världen mot ett paradigmskifte inom kostområdet.
Jag har själv dock stått på andra sidan och förespråkat livsmedelsverkets rekommendationer. Det är inget jag hymlar med. Som skolad inom idrott och hälso-/sjukvård i Sverige så blir man ju lätt hjärntvättad. Det jag inte gjorde var att ifrågasätta. När jag väl började med att ifrågasätta och genomskåda de grunder som dagens kostråd är uppbyggda på blev jag faktiskt lite förskräckt.
Jag gillar dock inte riktigt det här med "dieter." Jag anser inte att jag följer en diet på något sätt. Jag äter naturlig mat som min kropp bevisligen mår bra av och undviker att stoppa i mig skräp.

Ett av de vanligaste argument man får mot stenålderskost är just "Ja, det låter ju bra, men jag vill faktiskt inte följa någon diet/jag vill faktiskt äta det jag vill." Jag försöker aldrig övertala någon att göra det de inte vill, men jag försöker alltid informera lite lätt om logiken bakom och att det inte handlar om att vara tvungen till att avstå från falukorv med stuvade makaroner, utan snarare om att man får chansen att äta riktig, god, smakrik och vacker mat. Att jag och min kropp sedan också mår bra av det blir bara en bonus.

Att förändra hela hälso- och sjukvårdens sätt att se på kostrekommendationer kommer att ta tid. Att göra en kovändning och erkänna att allt man gjort tidigare var fel kräver en hel del. Jag har själv gjort det och det är sjukt svårt och jobbigt. Däremot blir det mycket enklare efter att man har gjort det, eftersom man faktiskt är sann mot sig själv. Jag bygger inte längre mina tankar och rekommendationer på det någon annan säger åt mig att tycka. Jag bygger det nu istället på logik, beprövad erfarenhet och vetenskap. Det viktigaste är också att jag själv provat och märker att jag mår jättebra. Det är nog också det viktigaste argumentet. Jag har inte fått folk runtomkring mig att börja med paleo för att jag tvingat dem, eller försökt övertala dem. Nej, de har nog helt enkelt sett hur bra jag (och så många andra) mår av att göra det och har helt enkelt själva bestämt sig för att prova. Då har man stora chanser att lyckas.

Ta gärna och argumentera för ett sundare val, men tvinga aldrig någon in i försvarsställning. Då kommer du att stånga dig blodig. Var saklig och använd dig själv som exempel. Då tror jag att vi kan hjälpa till och förändra lite. :)

Move well and have fun!
/P

2 kommentarer:

 1. Hej guys.. behöver lite tips

  Har skött min kost bra senaste veckorna, men i helgen var ett gäng polare här, och dom hade med sig lite lösgodis så vi kikade film och sådär. No big deal tyckte jag med lite godis till en soft rulle.

  Men nu under veckan har jag skött mig sisådär, har tränat rätt mycket också vilket lett till hunger, men måltiderna jag har ätit är bra. Det har oftast varit nån sallad med kyckling/kött/fisk, och nån god sås till det. Men det är småätandet emellan måltiderna jag har slarvat med.

  Det har varit alltifrån godis, till "bara nån liten fikabit". Och jag känner mig sugen på nåt sött mest hela tiden, det här suget efter typ godis upplevde jag inte tidigare. Det var enkelt att hålla sig ifrån då.

  Hjälp?

  SvaraRadera
 2. Tjena Jay!
  Jag har upplevt samma sak, exempelvis under jul. Det jag känner är att om jag väl börjat "fuska" är att man ofta vill ha mer av det dåliga. Det är absolut inte hela världen att äta lite godis någon gång, eller fika med polarna eller vad det nu kan vara. För att undvika sötsug så är det bästa antagligen att äta så bra som möjligt hela tiden. Jag själv upplever det allra enklast att motstå frestelser när jag äter väldigt strikt paleo. Börjar jag däremot äta något som inte klassas som paleo så brukar min kropp svara med att vilja ha mer.

  Så mitt tips är att försöka äta så bra som möjligt för att undvika sötsug, men om du väl äter något sött så få inte ångest över det, utan försök att njuta av det om du väl bestämt dig för att äta det. Mitt bästa tips på snacks annars är nötter. Pistage- och macadamianötter tröttnar jag nog aldrig på. Lycka till och fråga på om det är något mer du funderar över, det uppskattas :)
  /Anton

  SvaraRadera